星期四, 11月 30, 2006

自問自答

「你近排有咩感情煩惱呀?」

「我既感情煩惱係我一d感情煩惱都冇。」


o係零晨4點鐘呢一刻,我仲未執好行李,亦未做flight preparation。

阿姆斯特丹既氣溫大約係3至10度,我唔鍾意冬天,我唔想去咁遠既地方,甚至唔想離開屋企。

以前唔介意做長途機,係因為知道o係香港落機既時候,會有人o係gate B度等我,就算幾早都好,都可以遠遠見到果個屬於我既180cm既身影。就算平時再刁蠻,果一刻都會覺得好窩心。

我會o係朝早8點鐘返到香港,但已經唔需要o係gate B張望,搵出果張等待我既臉孔。應該話,係好耐都冇試過要抬高頭去搵呢個人。

唔係冇人願意o黎接機,而係我有我既情意結,只會想o係gate B見到我鍾意既人,由佢去幫我拖行李。

可能我真係太寂寞啦,亦唔識得好好管束自己既心。呢一刻,我相信任何人走o黎我身邊,叫我做佢女朋友,我都會應承。

我的確就係一個咁冇用既女人。

10 則留言:

  1. Don't be too grey. 26th birthday maybe a good starting point for your new quarter life.

    Wish you happy always =)

    Rosanna

    p.s. If you don't mind to have a bf in USA, I know a lot of good guys to introduce to u =P

    回覆刪除
  2. E:

    寂寞,從來讓人更加自憐。
    無病呻吟,從來不是錯。
    但願你隻身異地,也能找到渠道排遣你的寂寞。

    D.

    回覆刪除
  3. 具備"自知"這個條件,已比千千萬萬人優越。廿六到三十歲乃人一生中最光輝最璀璨的日子:思想成熟,不用再為學業成績?心,已有穩定收入不用為經濟煩惱,有時間去發洩多餘精力,可負?略奢侈的興趣,有機會放眼世界,夫復何求?

    贈您十二字 as a belated birthday gift: .....

    "若能知命耐煩,自能衣食豐足"

    回覆刪除
  4. 差不多冬至 一早一晚還是有雨
    當初的堅持 現已令你很懷疑 很懷疑
    你最尾等到 只有這枯枝

    苦戀幾多次 悉心栽種全力灌注
    所得竟不如 別個後輩收成時
    這一次你真的很介意

    但見旁人談情何引誘 問到何時葡萄先熟透
    你要靜候 再靜候 就算失收 始終要守

    日後 儘量別教今天的淚白流
    留低 擊傷你的石頭 從錯誤裡吸收
    也許 豐收 月份尚未到你也得接受
    或者要到你將愛釀成醇酒 時機先至熟透

    應該怎麼愛 可惜書裡從沒記載 終於摸出來
    但歲月卻不回來 不回來 錯過了春天 可會再花開

    一千種戀愛 一些需要情淚灌溉
    枯毀的溫柔 在最後會長回來
    錯的愛 乃必經的配菜

    想想天的一邊 亦有個某某 在等候
    一心只等葡萄熟透 嚐杯酒

    別讓 寂寞害你傷得一夜白頭
    仍得不需要的自由 和最耀眼傷口
    我知 日後 路上或沒有更美的邂逅
    但當你智慧都蘊釀成紅酒
    仍可一醉自救 誰都心酸過 那個沒有

    回覆刪除
  5. 我十四年前去過Amsterdam 的紅燈區及性博物館。

    好遺憾沒有進入酒館一試在荷蘭合法吸食的大麻煙...

    Elaine: 等著你回來,祝平安!

    回覆刪除
  6. 靚女你又未免太灰了,老土o的講,除o左感情外仲有好多o野可以寄託o既,唔好太轉牛角尖啦~

    送2首歌比你解下悶啦~
    http://www.youtube.com/watch?v=whddlHmeiXk

    http://www.youtube.com/watch?v=bx6W0LLqFkI

    渣老闆,去coffee shop食大麻時最緊要揀間光猛o的o架,我幾年前去果次爭o的比人老笠.另多口問句,唔知你十幾年前果時紅燈區o既質素好唔好(外表ja)呢?感覺上Amsterdam果個紅燈區質素最差...(我果次去有好多勁肥o既o係窗前跳舞....)

    回覆刪除
  7. don't know how to get yr blog address, but I have the same feeling, I'm waiting for my same 180cm to pick me up at B, but I know he will never come again :"(

    回覆刪除
  8. To: 匿名者
    My Exact height is 182cm.

    回覆刪除
  9. To 匿名者

    :"(

    Fm 182cm

    回覆刪除
  10. To: 182cm

    Be Happy! Forget the past!

    回覆刪除