星期四, 10月 22, 2009

十件事

1. 忙搬屋忙到一頭煙,周圍搵死士同壯丁幫手,買定梳化床招呼朋友。

From for blog

2. 整咗calgel,好貴,肉都赤。

3. 因為有突發事件,令到寫書嘅進度由慢變成龜速。

From for blog

4. 可以唔帶腦返工,但一定要帶Pocari powder,我最近真係好虛。

5. 去咗同事嘅婚宴,真係好sweet。

6. 好感謝蘋果日報、新Monday同香港人網,冇佢哋,我瞓咗街。

7. 邊個發明考試ga?妖。

8. 我真係好惡死脾氣又臭,如果因為咁搵唔到如意郎君,ok,我認命,但唔會改。

From for blog

9. 好想好想食大閘蟹。

From for blog

10. KFC Mega原味雞堡多重滋味餐,$32.8,有雞堡+格格脆薯+巴辣雞翼x2+葡撻+飲品,再加$18.8又有另一個雞堡+飲品,抵到呢~ 兩個女仔食到反肚咁滯﹗﹗﹗

星期二, 10月 20, 2009

OSIM uKimono

那天,我正在家吃下午茶餐,忽然有人按門鈴,叫我收件... ...

From for blog


嘩﹗﹗﹗﹗是否我終於有神祕傾慕者啦?

打開一看... ...

From for blog


原來是OSIM uKimono 纖體腰帶,還以為是編號131的保險箱。

不過﹐仲好呀,我最近忙得連去美容院做機修身的時間都沒有 (那把bottle形的兩傘好得意)。

事不宜遲,立即飛去七天試用報告:

From for blog


see? 縛了上腰就是這個樣子。

1. period時用來震腰骨,對那種酸軟陰陰痛幫到手喎。

2. 因為有不同的mode選擇,size又小巧,放在全身哪個要按摩的位置都可以,我常用來按肩頸。

3. 有一定重量,可以縛在大腿上做提腿運動。

4. 口賤友人說,其中一個manual mode,將uKimono縛在pat pat上震震時,感覺似在地鐵被咸濕伯父摸pat pat。

5. 用了七天,早晚各十分鐘,我個死人肚腩真的firm了些。

6. 腰瘦了1/3吋。

7. hea坐都瘦,夫復何求?

星期五, 10月 16, 2009

lady First 專欄(62)- 愛情感覺

如果要你去形容愛情嘅面貌,解釋愛情,你會點講呢?

有人話愛情係天長地久嘅,係細水長流嘅,王子同公主從此以後幸福快樂咁生活落去就係愛情。

亦都有人話愛情係不顧後果嘅,係死去活來嘅,要流好多好多眼淚,先可以成就一段愛情。

總之,問一萬個人,可能會出咗九千五百個唔同嘅答案。

不過,最多人話嘅一定係 —— 愛情係浪漫嘅。

到底,有幾多人真係經歷過浪漫嘅愛情,定係俾人洗咗腦,認定愛情係非浪漫不可?

雖然結局可能好醜陋,起碼開始同過程,係漫天星花咁浪漫嘅,只可惜埋門一腳撻Q… … 咁就夠老咗嗰陣懷緬過去。

我讀書嘅年代,好多同學仔都鐘意睇嚴沁,岑凱倫同瓊瑤嘅愛情小說(哎呀好老餅呀),尚未戀愛過嘅小小心靈,就此被荼毒。

「有日放學時間學校門口突然有架黑色跑車停低(Maserati PLEASE),一個 6 呎高著住白恤衫 cargo pants 張震咁款嘅俊男跳落車,走埋嚟同我講佢已經等咗我一生一世。」—— 呢個就係我哋呢班無知少女將愛情嘅幻想。

過多咁多年,即使拍過拖十次八次,呢班無知少女,都已經成為中女,但係心裡面嘅愛情,依然係咁不切實際。

愛情好似漸漸變咗一樣賣感覺多於真實生活嘅嘢,同時又將呢種感覺變成商品。

每逢星期六、日,就會見到有好多情侶喺宜家傢俬行街,你認為當中有幾多對係準備結婚,或者真係同居緊呢?

星期四, 10月 08, 2009

Lady First 專欄(61)- 當我想起你

尋晚,一個大好嘅星期日晚,我冇留喺屋企成日對住個電視咁浪費時間,黃昏就同朋友打扮妥當出咗去聽concert。

你以為我哋去紅館?當然唔係啦,我哋去捧朋友場,去文化中心音樂廳聽交響樂。

喺攞飛前嘅一刻,都唔知會聽啲咩交響樂,反正知都冇用,我根本就唔識。

當從朋友手中拎咗張ticket一望 —— 係馬勒嘅第八交響曲。

對古典音樂毫無認知毫無天份嘅我,其實,連第五同第八交響曲都未必分得清。

不過,我好肯定我聽過,因為第一次去文化中心音樂廳,就係同舊男友一齊去聽馬勒,呢個係佢嘅 all time favourite。

今次坐喺裡面,我冇再瞓著覺,而係利用呢兩個鐘,寫咗一篇稿同諗起好多往事。

事隔幾年,我老咗憔悴咗,塊面多咗啲細紋,智慧冇增長到,依然一聽到classical music就會恰眼瞓。

但係,總算on the right track,我哋都總算on the right track。

忽然之間,好想返屋企拎嗰隻馬勒嘅CD,再聽多一次。



“再記起一些古老的心事 

再記起心中一串開心的日子 

曾在那似遠遠的以前 

共你差不多天天都相見 

曾話過那天起 
你已屬我永不變 




過去的經已不會再出現 

遠去的一切只會更加遙遠 

明白到各有各的去路

但我心中始終感到 

曾共你愛過 暖暖的令我自豪”